Konsten att bevara äppelmust

Det finns flera bra sätt att konservera äppelmust. Du kan frysa eller pastörisera musten eller tillsätta konserveringsmedel.

Du kan förstås också göra vin, cider eller vinäger och bevara musten på det viset, men det är en annan historia. Här beskriver vi några metoder som är värda att rekommendera till dig som vill ha frisk äppelmust bevarad till långt efter säsongen.

Djupfrysning

Att frysa äppelmust går mycket bra. Använd plastdunkar, tetrapack eller någon annan typ av behållare som inte spricker då musten expanderar vid frysningen. Även i behållare av flexibla material måste man lämna lite luft för expansionen.

Konserveringsmedel – för den bekväme

Bensoesyra, Atamon, Kaliumsorbat… det finns många varianter. När det gäller flytande Atamon rekommenderar vi ”råkonserveringsreceptet”: 2 tsk./liter.

Sterilisering av flaskor vid pastörisering

För att få ett fullgott resultat utav de båda pastöriserings- metoder som vi beskriver här, ska flaskorna vara både väl rengjorda och steriliserade (upphettade till 100 grader).

Steriliseringen kan t.ex. göras i ugn. Det är också förnuftigt att strax före påfyllningen ge flaskorna en extra sköljning med benzoatlösning (en matsked benzoesyra, som kan köpas i specerihandeln till 2,5 dl vatten, räcker till många flaskor).

Pastörisering metod 1 – i kokkärl

Du fyller glasflaskorna som ska användas ända upp till kanten med must och ställer sedan ner dem i ett kokkärl med vatten. Skruvkorkarna ska vara avtagna och läggs också ner i kärlet.

I en av flaskorna stoppar du ner en termometer. Vattnet ska nu värmas upp så att musten i flaskorna får en temperatur på 75 grader. Denna värme ska hållas i 15 minuter varefter korkarna skruvas på. Se till att skumfri must står ända upp till bredden – fyll annars på med upphettad must eller hett rent vatten innan korken skruvas på.

Kyl inte av flaskorna på en gång utan låt dem behålla värmen i ytterligare två timmar. Sätt dem t.ex. på tjockt tidningspapper och täck dem med en filt eller dylikt.

Pastörisering metod 2

Den här metoden är något bekvämare och tillåter att man använder olika storlekar på flaskorna, men du måste vara noggrann, särskilt med flaskrengörningen.

Värm must i ett kokkärl till 75 grader och låt den stå i denna temperatur i 15 minuter. Skumma noga och tappa genast upp musten på flaskorna – ända upp till bredden – och skruva på locket. även vid denna metod är det viktigt att inte kyla av flaskorna på en gång utan låta dem behålla värmen i ytterligare två timmar. Du kan som sagts ovan t.ex. sätta dem på tidningar och täcka dem med en filt.

Allmänt

När en flaska med pastöriserad must öppnats, eller om du tagit ut en mustförpackning ur frysen, bör du låta den stå kylskåpskallt och inte räkna med att den håller sig frisk längre än en vecka.

Pastöriserad must mognar och klarnar vid lagring. Godast sägs den vara efter 4-5 månaders lagring.

Must är kraftfullt dricka, ett glas innehåller saft från 3-4 äpplen. Det skadar inte att vara skonsam mot magen och späda musten med vatten, speciellt om man är törstig och vill dricka mycket av den friska saften. Vi hoppas att du får glädje av musten och gör slut på den lagom till nästa säsong då du är välkommen tillbaka.