Musteriet

Uppdatering den 22:a oktober: Köerna är nu betydligt mindre och den tidigare begränsningen på max ca 50 liter pastöriserad must per sällskap gäller inte längre.

Uppdatering den 16:e oktober: Musteriet öppnar igen efter några dagars reparationsarbete.

Uppdatering den 23:e September: Boxar finns igen. Ni som varit här och bara fått påsar är välkomna att komma för att komplettera. Visa kvitto på mustköpet.

Viktig uppdatering den 11:e september: Det kommer nu in extrema mängder frukt till musteriet och igår nådde vi maxgränsen för hur mycket vi hinner pastörisera innan vi öppnar nästa dag. Därför gäller en tid framöver följande:

Vi kommer bara pastörisera maximalt ca 50 liter per sällskap och dag. Om ni har mer äpplen med er och vill ha med mer must än ca 50 liter hem så blir det i opastöriserad form (för frysning, vintillverkning eller ”hem-pastörisering” se ”frågor och svar” nedan). Ta alltså inte med mer än ca 100kg om ni inte vill ta hem opastöriserad must. Ovanstående gäller även äpplen som lämnas in här för senare mustning. Inga mängd-begränsningar när det gäller mustning för opastöriserad must

Också viktigt för att det ska gå civiliserat till: Läs nedan om kösystemet.

Musteriet har öppet från att dina första äpplen mognar och minst oktober ut.

Information

Vi mustar er frukt medan ni väntar och tappar upp den på kärl som ni tagit med eller som ni köper här. Med er hem får ni råmust eller pastöriserad must – på bag in box eller plastdunk – från Era egna äpplen. Musteriet är öppet från slutet av juli t.o.m. den 30:e oktober, tisdag t.o.m. söndag, mellan 11.00 och 17.00. Vi kommer dessutom ha öppet första helgen i november mellan 11 och 16.

Infart till musteriet, stanna först vid ”X” och ta kölapp

Kösystemet:

Från den 29e augusti kommer vi använda ett kölappssystem. Du kommer på vägen behöva stanna vid en skylt, läsa lite instruktioner och ta en kölapp. Läs noga! Instruktionerna ser ut så här:

Stanna här och tag en nummerlapp.

Om ditt nummer, eller ett högre står på tavlan uppe vid musteriet kan du köra upp. Annars parkera (eller om det är långt kvar tills det är din tur, gör en utflykt). Vi kan tyvärr inte garantera att det tar en viss tid, men för att få en uppfattning så har vi märkt att en ”bil” tar ca 10 minuter i genomsnitt. Ibland kommer det hända att numren tickar fram snabbare än så eftersom några har lämnat kön. För att göra det hanterbart gäller att om du missat din tur med mer än 10 så måste du ta en ny lapp. Om du bara vill ha färsk must (opastöriserad) kan du ibland få förtur. Gå i så fall till musteriet och fråga om detta gäller när du kommer.”

Frågor och svar

1. Vilken frukt kan användas? /viktig info om äpplen från t.ex beteshagar

Alla äpplen och päron som du själv skulle vilja dricka musten ifrån – fallfrukt går bra, även med smärre stötskador. Detta gäller med två förbehåll
1) äpplen från beteshagar (se längst ner)
2) all antydan till mögelangrepp måste skäras bort med god marginal pga. att en del mögelsvamp producerar giftet patulin.

2. Hur mycket must får jag ut per kg äpplen?

Oftast lite mer än hälften av äpplets vikt, ibland 60% eller – 10 kg ger ca 6 liter. Övermogen frukt (särskilt sommarfrukt) ger ofta betydligt mindre.

3. Vad kostar det?

Priser för 2024 finns här

4. Hur många kg bör jag ta med mig till musteriet?

För maskinens skull vill vi helst att Du tar med minst 20 kg men vi blir inte sura om du har lite mindre. Om du har stora mängder (över 200 kg) ber vi dig satsa på att komma en vardag om möjligt.

5. Vilken typ av emballage är lämplig för den opastöriserade musten?

Rena kärl av plast, glas eller rostfritt. Vi säljer plastdunkar (25, 10, 5, 2,5 eller 1-liters) och jäshinkar till hyfsade priser.

6. Hur bevarar jag musten?

Om du köper den pastöriserade musten så håller den i åtskilliga månader så länge man inte öppnar förpackningen. Den opastöriserade är det bäst att frysa ner. Den är då nästan som färskpressad när den tinats upp. Det går naturligtvis också bra att pastörisera musten själv. Recept och tips får du här. Man kan också tillsätta konserveringsmedel (atamon eller kaliumsorbat / E202) men då får man en lite ovälkommen bismak och vad än livsmedelsverket säger om dess ofarlighet så känns det inte så himla fräscht.

Utan behandling börjar musten jäsa efter några dagar, vilket kan ha sin diskreta charm om den inte får hålla på för länge okontrollerat då vinägerjäsningen ganska snabbt sätter igång. Om det skulle ske så kan man lika gärna vänta upp till ett år, så blir det ofta en bra vinäger. Läs mer om det här nedan. Läs mer: konsten att bevara äppelmust

7. Kan jag göra vin eller cider av musten?

Javisst! Läs mer: Cider och vin av must Och om vinet skulle bli trist så kan man ofta göra en god vinäger ändå. För att göra det låter man i princip vinet (eller musten direkt) stå utan lock men med silduk över, så att luft men inga kryp får tillträde. Helst ska det nu stå så varmt som möjligt och ganska länge (upp till ett år) tills det slutar lukta aceton och man börjar bli lite sugen på att smaka. Om man är nöjd för man varsamt – så inte grumset kommer med – över vinägern till ett lämpligt förvaringskärl.

8. Hur lång tid tar det att musta?

Vår erfarenhet är att lördag, söndag och tisdag brukar det vara kö. Då kan man få vänta ett tag. Men när Du väl kommer fram går det rätt kvickt – kanske 5 minuter för 30 liter eller så. Vilket innebär ca 10 minuter per bil i snitt. Om du vill ha pastöriserad must är det lite svårare att säga hur lång tid det kommer att ta eftersom att det är separat från mustningen och flera kan stå i kö. Passa på att fika eller hälsa på djuren eller plocka något gott eller …

I vissa fall är det väldigt högt tryck i musteriet, även på vardagar och ibland händer oväntade saker. Därför kan det vara bra att titta på vår facebooksida innan man kommer. Där lägger vi upp aktuell information i informationsflödet. Det går att se informationsflödet utan att ha en facebookprofil själv.

Viktigt angående frukt som plockats i beteshage

Frukt som plockats från beteshage eller annat djurhägn är en potentiell hälsorisk. Avföring från exempelvis häst kan i värsta fall innehålla salmonella eller E-coli (EHEC) – bakterier som tål mustens syra bra.

Om du vill musta äpplen plockade från mark där djur nyligen betat så ring eller mejla och kom överens med oss om en särskild tid, eftersom städproceduren stoppar upp produktionen.

De åtgärder vi måste göra för att förhindra vidarespridningsrisk är en extra rengöring av maskinen samt tvätt av de dukar som används.

Vad du själv bör tänka på är att din must ska pastöriseras vid en temperatur på minst 70 C. För att räknas som säkert livsmedel.

… och allra bäst är givetvis att plocka frukten i en beteshage direkt från träden.

Om du har ytterligare frågor eller tycker att svaren här är luddiga – skriv e-post: till info@rosenhill.nu. Välkomna!