Musteriet

I musteriet kan du komma med egna äpplen och få tillbaka din egen must.

Musteriet har öppet från att dina första äpplen mognar och minst oktober ut.

Information

Vi mustar er frukt medan ni väntar och tappar upp den på kärl som ni tagit med eller som ni köper här. Med er hem får ni råmust eller pastöriserad must – på bag in box eller plastdunk – från Era egna äpplen. Musteriet är öppet från slutet av juli t.o.m. den 30:e oktober, tisdag t.o.m. söndag, mellan 11.00 och 17.00. Vi kommer dessutom ha öppet första helgen i november mellan 11 och 16. Om du inte kan komma under våra ordinarie öppettider så kan ibland överenskommelse om annan tid träffas. Ring (070-7551613) eller skicka ett mejl ( info@rosenhill.nu ) i så fall.

Infart till musteriet vid hyggligt torrt väder: över parkeringen . Följ skyltarna

Om det som idag varit mycket regn kör istället in näst-nästa infart och kontakta musteriet så får vi lasta av, vända och köra tillbaka samma väg

Frågor och svar

1. Vilken frukt kan användas? /viktig info om äpplen från t.ex beteshagar

Alla äpplen och päron som du själv skulle vilja dricka musten ifrån – fallfrukt går bra, även med smärre stötskador. Detta gäller med två förbehåll
1) äpplen från beteshagar (se längst ner)
2) all antydan till mögelangrepp måste skäras bort med god marginal pga. att en del mögelsvamp producerar giftet patulin.

2. Hur mycket must får jag ut per kg äpplen?

Oftast lite mer än hälften av äpplets vikt, ibland 60% eller – 10 kg ger ca 6 liter. Övermogen frukt (särskilt sommarfrukt) ger ofta betydligt mindre.

3. Vad kostar det?

Priser för 2022 (som även gäller nu i början av 2023 års säsong) finns här

4. Hur många kg bör jag ta med mig till musteriet?

För maskinens skull vill vi helst att Du tar med minst 20 kg men vi blir inte sura om du har lite mindre. Om du har stora mängder (över 200 kg) ber vi dig satsa på att komma en vardag om möjligt.

5. Vilken typ av emballage är lämplig för den opastöriserade musten?

Rena kärl av plast, glas eller rostfritt. Vi säljer plastdunkar (25, 10, 5, 2,5 eller 1-liters) och jäshinkar till hyfsade priser.

6. Hur bevarar jag musten?

Om du köper den pastöriserade musten så håller den i åtskilliga månader så länge man inte öppnar förpackningen. Den opastöriserade är det bäst att frysa ner. Den är då nästan som färskpressad när den tinats upp. Det går naturligtvis också bra att pastörisera musten själv. Recept och tips får du här. Man kan också tillsätta konserveringsmedel som vi säljer här (atamon eller kaliumsorbat / E202) men då får man en lite ovälkommen bismak och vad än livsmedelsverket säger om dess ofarlighet så känns det inte så himla fräscht.

Utan behandling börjar musten jäsa efter några dagar, vilket kan ha sin diskreta charm om den inte får hålla på för länge okontrollerat då vinägerjäsningen ganska snabbt sätter igång. Om det skulle ske så kan man lika gärna vänta upp till ett år, så blir det ofta en bra vinäger. Läs mer om det här nedan. Läs mer: konsten att bevara äppelmust

7. Kan jag göra vin eller cider av musten?

Javisst! Läs mer: Cider och vin av must Och om vinet skulle bli trist så kan man ofta göra en god vinäger ändå. För att göra det låter man i princip vinet (eller musten direkt) stå utan lock men med silduk över, så att luft men inga kryp får tillträde. Helst ska det nu stå så varmt som möjligt och ganska länge (upp till ett år) tills det slutar lukta aceton och man börjar bli lite sugen på att smaka. Om man är nöjd för man varsamt – så inte grumset kommer med – över vinägern till ett lämpligt förvaringskärl.

8. Hur lång tid tar det att musta?

Vår erfarenhet är att lördag, söndag och tisdag brukar det vara kö. Då kan man få vänta ett tag. Men när Du väl kommer fram går det rätt kvickt – kanske 5 minuter för 30 liter eller så. Vilket innebär ca 10 minuter per bil i snitt. Om du vill ha pastöriserad must är det lite svårare att säga hur lång tid det kommer att ta eftersom att det är separat från mustningen och flera kan stå i kö. Passa på att fika eller hälsa på djuren eller plocka något gott eller …

I vissa fall är det väldigt högt tryck i musteriet, även på vardagar och ibland händer oväntade saker. Därför kan det vara bra att titta på vår facebooksida innan man kommer. Där lägger vi upp aktuell information i informationsflödet. Det går att se informationsflödet utan att ha en facebookprofil själv.

Viktigt angående frukt som plockats i beteshage

Frukt som plockats från beteshage eller annat djurhägn är en potentiell hälsorisk. Avföring från exempelvis häst kan i värsta fall innehålla salmonella eller E-coli (EHEC) – bakterier som tål mustens syra bra.

Om du vill musta äpplen plockade från mark där djur nyligen betat så ring eller mejla och kom överens med oss om en särskild tid, eftersom städproceduren stoppar upp produktionen.

De åtgärder vi måste göra för att förhindra vidarespridningsrisk är en extra rengöring av maskinen samt tvätt av de dukar som används.

Vad du själv bör tänka på är att din must ska pastöriseras vid en temperatur på minst 70 C. För att räknas som säkert livsmedel.

… och allra bäst är givetvis att plocka frukten i en beteshage direkt från träden.

Om du har ytterligare frågor eller tycker att svaren här är luddiga – skriv e-post: till info@rosenhill.nu. Välkomna!